Przejdź do Taraki mobilnej! - masz wąski ekran.
zdjęcie Autora

21 września 2013

Wojciech Jóźwiak

z cyklu: Życie lokalne w okolicy Milanówka (odcinków: 39)

Was für ein Pilz? Jeść czy uciekać?
Tajemnicze grzyby w ogrodzie

Kategoria: Podróże i regiony

« Szczęśliwe krowy nad rzeką Omulew Pazuza, kot, 1998-2014 »

Po ostatnich deszczach takie oto coś wyrosło mi w ogrodzie:



Nie wiem, jakie to grzyby! W atlasie Markusa Flücka pt. „Jaki to grzyb?” (oryg. tytuł: Welcher Pilz ist das? ) - nie znalazłem albo nie umiałem znaleźć.

Na tym zdjęciu widać rozmiar, w porównaniu z sekatorem. Duże kapelusze mają po ok. 10 cm średnicy:



Grzyby rosną na spróchniałym pniaku-odziomku po olsze, która uschła wiele lat temu i wycięta.


Życie lokalne w okolicy Milanówka: wstęp na końcu

Mieszkam w mieście, którego nie ma na mapie. Powstało ono przez zrośnięcie miast i zmiejszczonych wsi w Paśmie Zachodnim, w którym są Piastów, Pruszków, Brwinów, Podkowa Leśna, Grodzisk Mazowiecki i dalej Żyrardów, plus Nowa Wieś, Kanie, Otrębusy, Owczarnia, Żółwin, Jaktorów, Książenice, Czarny Las - nie wymienię wszystkich; bliżej Warszawy Michałowice i Reguły, bardziej z boku Nadarzyn i Janki, z drugiej strony Błonie, Leszno, może i Teresin. Na horyzoncie Skierniewice. Mieszka tu ze 200 tys. ludzi. O lokalnych sprawach tego mini-regionu mam czasem coś do powiedzenia.


« Szczęśliwe krowy nad rzeką Omulew Pazuza, kot, 1998-2014 »

komentarze

1. Blaszki czy rurki? • autor: Krabat2013-09-21 14:20:46

Grzyby należy fotografować z perspektywy krasnoludka, inaczej nie widać co pod kapeluszem - blaszki czy rurki? Bez tego ani rusz...
[foto]

2. Pilz od spodu • autor: Wojciech Jóźwiak2013-09-21 16:15:15

Oto:

pilz

[foto]

3. Fotografie • autor: Katarzyna Urbanowicz2013-09-21 20:01:23

Fotografie nie są zbyt czytelne - nie widać czy mają pierścień czy nie. Mogą być 1) opieńki, albo 2) tzw. turki. Oba jadalne. Na opieńki mają trochę za gruby korzeń  i nie wiadomo jak są nakrapiane. Czy wyrosły na drzewie czy na ziemi? Turki są z wierzchu bardziej  żółte, ze spodu bardziej beżowe - ale trzeba by obejrzeć całą sylwetkę grzyba. Niestety, moje atlasy grzybowe są wszystkie na działce. Na Twoich zdjęciach kolory są za każdym razem inne, to też utrudnia rozpoznanie.
W polskich atlasach zazwyczaj są, oba te rodzaje i często wiele więcej, a Niemcy bardzo słabo znają się na grzybach, więc nie ma co sprawdzać w ich wydawnictwach - tam są tylko podstawowe.
[foto]

4. odnośniki • autor: Katarzyna Urbanowicz2013-09-21 20:07:49

[foto]

5. Nie turki • autor: Wojciech Jóźwiak2013-09-21 20:49:32

Kasiu, turki czyli panienki znam i to nie one. (Także: turki rosna kwaśnej glebie, a u mnie jest bardzo nie-kwasno; turki rosna na ziemi nie na próchniałych odziomkach. To raczej zajęcie opieniek.)
Moje są podobne do tych:

[foto]

6. Raczej niejadalne • autor: Przemysław Kapałka2013-09-21 21:08:18

Jeśli pod spodem mają blaszki, to raczej nie są jadalne (na 100% musiałbym zobaczyć z bliska). Na pewno nie są to kołpaki (tak się to u nas nazywa).

A ja dzisiaj byłem na grzybkach :) Nawet trochę skosiłem - nie był to jakiś powalający plon, ale zupka dobra.

[foto]

7. turki a panienki • autor: Katarzyna Urbanowicz2013-09-22 07:19:15

Skoro nie turki, to mogą być opieńki. Ale te na Twoim zdjęciu nie są najbardziej typowe (za dużo żółtego), a w internecie natrafilam na obrazki "opieńków", które na pewno nimi nie są.

Turki są podobne do panienek, ale to dwa rodzaje grzybów. Panienki nie mają różowawego nalotu, bardziej błyszczące kapelusze i cieńsze korzenie. Te raczej nie są panienkami, ale może? Turki jadłam, panienek nie zdecydowałam się, ale znajomi jedli i żyją.

Tak czy siak niepewnego raczej się nie zjada, a żadne zdjęcie nie zastąpi oglądu "na żywo".

[foto]

8. Grzybki • autor: Przemysław Kapałka2013-09-22 09:53:09

Z grzybami jest tak, że gąbczaste można jeść, jeśli tylko gąbka nie ma w sobie nic czerwonego, różowego ani podejrzanie białego (w dwóch ostatnich przypadkach zatrucia nie będzie, ale potrawa będzie gorzka). Ja na tej zasadzie kilka razy zebrałem grzyby, których nie znałem, i dobrze na tym wyszedłem. (Nie ręczę za poprawność tej zasady w innych częściach świata.) Natomiast z blaszkowymi rzeczywiście trzeba uważać, i to bardzo.

http://ciekawe.onet.pl/aktualnosci/ciekawostki/muchomor-sromotnikowy-najbardziej-trujacy-organizm,1,5578335,artykul.html


9. człowiek zje wszystko • autor: Jerzy Pomianowski2013-09-26 21:55:57

Grzybów naprawdę trujących jest w Polsce tak mało, że właściwie wystarczyłoby przedstawić w jakimś małym zbiorku ich podobizny, a całą resztę można spokojnie zajadać. Co najwyżej okażą się mdłe, niesmaczne lub silnie kurczące się podczas gotowania.

Zaloguj się - aby napisać komentarz   Rejestracja - jeśli nie masz konta w Tarace

x

Szybki przegląd Taraki

[X] Logowanie:

- e-mail jako login
- hasło
Zaloguj
Pomiń   Zapomniałem/am hasła!

Zapisz się (załóż konto w Tarace)